V korak z mladimi.

Salezijanska oaza v Kartumu je sredi vojne že 100 dni brez elektrike in vode

Vojna, ki se je začela 15. aprila 2023 v glavnem mestu Sudana Kartum med sudanskimi oboroženimi silami (SAF) in silami za hitro podporo (RSF), bo kmalu dosegla 100. dan. Ulice so zapuščene in prebivalcem nedostopne zaradi nenehnih spopadov. Javnega prevoza ni, elektrike skorajda ni, voda pa postaja redka in dragocena dobrina. Eden od salezijanskih misijonarjev živi pri hčerah Marije Pomočnice (FMA) v Shajari, 7 km od Kartuma. Tam salezijanska družina kljub zaprtju osnovne šole z neformalnim poukom pomaga najrevnejšim in najbolj potrebnim prebivalcem, nudi prehrano hrano in zatočišče več sto ljudem ter skrbi za ranjence.

Vojna se je razširila na številna druga mesta v Sudanu. Vendar je malo znanega o konfliktu »zaradi omejenega gibanja ljudi«, pojasnjuje salezijanski misijonar. »Na večini območij smo brez elektrike že več tednov in temperature so vedno nad 40 stopinjami. Poleg tega je tekoča voda v večini predelov Kartuma postala razkošje, zaloge pa so se drastično zmanjšale: nekatere trgovine so izropali, mnogim drugim pa je zmanjkalo zalog,« pojasnjuje salezijanec.

Salezijanci skrbijo za dve navzočnosti v mestu Kartum – strokovno šolo in župnijo sv. Jožefa – ter za še eno v mestu El Obeid, 500 kilometrov od Kartuma. »Vse tri navzočnosti smo morali zapreti zaradi negotovosti in grozečih nevarnosti,« se spominja misijonar. Salezijanci teh skupnosti so zapustili državo, z izjemo ravnatelja strokovne šole, ki se je preselil v skupnost FMA v Shajari, kjer sodeluje pri pobudah, ki se izvajajo v korist potrebnih.

Sestre salezijanke v Shajari so navzočnost odprla leta 1989. Gre za pet sester, ki vodijo osnovno šolo za revne otroke in imajo tudi center za promocijo žensk. Trenutno so edine predstavnice Katoliške cerkve v okolici sudanske prestolnice. Območje ustanove salezijanskih redovnic je obkroženo z revnimi družinami, ki živijo v pločevinastih barakah. Zaradi negotovosti, ki jo je povzročila vojna, so sestre zaprle osnovno šolo in dom za dekleta, vendar so svojo služenje usmerile v podporo stotinam revnih ljudi.

Redovnice so učilnice in bivališče odprle ubogim ter prostor spremenile v hišo molitve. Ustanova je postala dvorišče za igro revnih otrok čez dan in varno zatočišče za spanje ponoči. Vsak dan se v sestrskem kompleksu nahaja približno 80 revnih otrok različnih starosti skupaj z materami, ponoči pa se število povzpne na več kot 150 ljudi. Čez dan sestre hranijo vse, ki bivajo pri njih, vsak dan pa razdelijo obrok približno 300 revnim otrokom in ljudem, ki živijo v okolici njihove ustanove.

Sestre otroke čez dan zbirajo v učilnicah ter jih učijo angleščino in matematiko, izvajajo ure gledališča, petja, animirajo mladoletne z družabnimi igrami, organizirajo verska srečanja …

Ker naključni izstrelki ranijo veliko ljudi, ki živijo okoli Shajare, večina bolnišnic v Kartumu pa je brez zdravnikov ali zdravil, h katerim bi lahko šli, so sestre salezijanke začele apostolat z bolnimi in ranjenimi. »Vsak dan pride k sestram med 15 in 20 poškodovancev, ki iščejo zdravniško pomoč,« sporočajo iz hiše.

Za revne v Shajari je ustanova sester salezijank postala oaza, kjer lahko najdejo duhovno in materialno hrano in kjer lahko upajo na nekaj medicinske pomoči. Z vero in upanjem redovnice in osebje, ki jim pomaga, prosijo za molitev za mir v Sudanu »medtem ko poskušamo vzdrževati bolj ali manj normalno življenje«, še dodajajo.

Vir: Misiones Salesianas

Morda vas zanima tudi