V korak z mladimi.

Salezijanski zemljevid 2020

»Jezus Kristus, Očetov oznanjevalec, je dejal svojim apostolom: Pojdite po vsem svetu in oznanite evangelij vsemu stvarstvu (Mr 16,15). Don Bosko, oznanjevalec Očetove ljubezni do mladih, je salezijancem zapustil pričevanje v velikem geslu: Daj mi duše, drugo vzemi. Don Bosko je v svojem življenju zvesto odgovoril na klic Božje ljubezni in sledil Jezusu, Očetovemu oznanjevalcu. Zemljevid sveta si je vtisnil v srce in sanjal o vzgoji in evangelizaciji mladih, kjerkoli se nahajajo.«

Tako začenja svoje sporočilo novi vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje Gildásio Mendes dos Santos ob predstaviti salezijanskega zemljevida 2020.

In nadaljuje: »Njegove sanje so se kot evangelijsko seme razširile po vsem svetu. Seme je vzklilo in se spremenilo v veliko salezijansko družino, ki je široko ljudsko gibanje vseh, ki ljubijo Boga in mlade. Smo del velikega salezijanskega zemljevida, ki ga je sanjal naš oče don Bosko.

Na vseh koncih sveta rišemo salezijanski zemljevid z našo ljubeznijo do mladih. Ta zemljevid je vedno posodobljen, saj ga določajo barve in lepota salezijanske karizme. Je vedno odprt, brezmejen, da lahko sprejme vse mlade, posebno še najbolj uboge in potrebne.

Vsak salezijanec v vsaki skupnosti prinaša vzgojne značilnosti in poteze v zemljevid evangelizacije mladih. Vsaka skupnost in vsaka inšpektorija na tem zemljevidu riše pot vzgoje za življenje in upanje.

Smo zemljevid mladih! Zemljevid, ki ga izrisuje salezijanska družina, zemljevid novih jezikov mladih, digitalni zemljevid in zemljevid družbenih omrežij. Smo kot velika mreža ljubezni služenja mladim, vzgojna mreža, ki daje salezijanskemu zemljevidu sveta živost in vidnost.

Don Bosko je v Valdoccu začel risati ta zemljevid, ki ga s svojim življenjem in mladimi nadgrajujemo vsak dan. Nekega popoldneva 1883, beremo v Biografskih spominih, je Filip Rinaldi vstopil v don Boskovo pisarno in začuden zagledal don Boska, ki se je sklanjal nad pisalno mizo, na kateri je bil zemljevid ter iskal daljne kraje. Don Bosko je želel svoje salezijance poslati na vse konce sveta, da bi ustvaril svet evangelizacije.

Don Bosko je verjel, da je bila Marija Pomočnica tista, ki je vse naredila. Zato se ji priporočamo vsi člani salezijanske družine, vsi mladi in prijatelji, ki si delimo dar salezijanske karizme v vseh deželah ter rišemo velik in vedno posodobljen salezijanski zemljevid za danes in jutri.«

Kje vse se nahajajo salezijanci in vse druge podatke lahko najdete na podrobnem zemljevidu v prilogi pdf.

Povzeto po ANS

Salezijanski zemljevid 2020 (.pdf)

Morda vas zanima tudi