V korak z mladimi.

Salezijansko delo v času covida-19

Spletni posvet slovenskih salezijancev o vzgojno pastoralnem delu

Kot vsi drugi smo se tudi salezijanci v času epidemije in strogih ukrepov v pomladnih mesecih znašli v obdobju velike negotovosti na področju dela z otroki in mladimi. Pojavljala so se vprašanja in pomisleki, na kakšen način bi bilo najbolje prilagoditi vzgojno pastoralno delo.

V Komisiji za mladinsko pastoralo so v prepričanju, da se je med sobrati kljub tej negotovosti nabralo veliko znanja in dobrih idej, ki si jih lahko delimo drug drugemu v spodbudo in pomoč, v ponedeljek, 26. oktobra 2020, pripravili spletni posvet salezijancev o vzgojno pastoralnem delu v času epidemije. Preko spleta se je srečalo 15 sobratov iz domala vseh skupnosti od Veržeja do Ankarana in od Koroške do Barcelone.

V prvem delu je delegat za mladinsko pastoralo Boštjan Jamnik v nekaj točk strnil pomladansko pastoralno delo in pobude za mlade, ki so jih salezijanci in skupnosti pripravljali za mlade in druge skupine. Nabralo se je za ducat in več pobud in izvedb, od preprostih sestankov do duhovnih pobud, družabnih srečevanj, usposabljanj, virtualnih mladinskih centrov in oratorijev. Seveda ni šlo vse gladko, veliko je bilo vprašanj o prilagajanju, novih možnostih, spreminjanju načinov dela, osebnem stiku … Mladi so se odzivali na virtualne pobude, jih soustvarjali in dejavno sodelovali, od salezijancev pa je to zahtevalo veliko prilagodljivosti in sprememb, kar za nekatere ni bilo enostavno, za druge celo neizvedljivo.

V nadaljevanju je sledila predstavitev izkušenj v posameznih skupnostih in ustanovah ter pogovor. Izkušnje so bile seveda različne od ustanove do ustanove, povsod pa so se trudili ohranjati stike z mladimi, družinami in drugimi skupinami preko spletnih dejavnosti. V sedanjem drugem zaprtju realnih dejavnosti je prevladalo mnenje, da ne smemo pretiravati z dejavnostmi na družbenih omrežjih samo zaradi kopičenja teh dejavnosti, temveč si prizadevati za pristen odnos z mladimi, družinami in skupinami tudi po drugih kanalih, kot so telefonski klici ali navadna pisma. V tretjem delu pa je peščica salezijancev spoznavala uporabne plati spletnega orodja Zoom, ki jih je podal Tilen Mlakar.

Spletni posvet je bil za večino sobratov potreben in koristen, tudi zaradi tega, ker je vključeval vsakogar, ki si je to želel. Takšna je želja tudi za prihodnje, da bi se še srečali ob določeni temi ali vsebini, ob kateri bi si mogli izmenjati mnenja, pa tudi izkušnje, vprašanja in spoznanja v tem spremenjenem načinu našega poslanstva.

Morda vas zanima tudi