V korak z mladimi.

Sklep poletnega zasedanja vrhovnega sveta salezijanske družbe

Vrhovni predstojnik je zasedanje sklenil z zahvalo in povabilom, da gremo z upanjem v prihodnost

V ponedeljek, 24. julija 2023, se je sklenilo poletno plenarno zasedanje vrhovnega sveta salezijanske družbe, zasedanje, ki ga ni prenagljeno opredeliti kot »zgodovinsko«, saj ga je zaznamovala novica o imenovanju vrhovnega predstojnika Ángela Fernándeza Artimeja za kardinala. Istega ponedeljkovega večera je vrhovni predstojnik salezijanskim skupnostim v Valdoccu posredoval novice o poteku zasedanja, ki je trajalo dva meseca, v tako imenovani »salezijanski besedi za lahko noč«.

Deseti don Boskov naslednik je vsem izrekel besede globoke hvaležnosti za opravljeno službo. Dejansko je delo vrhovnega sveta, je pojasnil, izraz dinamike in občutka enotnosti kongregacije, ki gre naprej z upanjem in optimizmom, zahvaljujoč prispevku vseh.

Nato je predstavil opravljeno delo. Na vseh 41 delovnih sejah je vrhovni predstojnik po pridobitvi soglasja ostalih članov sveta imenoval predstojnike 11 inšpektorij in vizitatorij. Poleg tega je imenoval 162 ravnateljev salezijanskih skupnosti, 86 inšpektorialnih svetovalcev in štiri magistre novincev.

Na ravni salezijanskih hiš je bilo kanonično ustanovljenih pet skupnosti in tri nove navzočnosti.

Poročila o desetih izrednih vizitacijah, ki so jih v preteklih mesecih opravili različni svetovalci in vizitatorji, ki jih je imenoval vrhovni predstojnik, so bila preučena in poglobljena.

Zaradi imenovanja Ángela Fernándeza Artimeja v kardinalski zbor in ob določbah, ki jih je papež Frančišek ob tem posredoval salezijanski družbi, je vrhovni svet nekaj dni posvetil preučevanju prvih korakov, ki jih je treba narediti v pripravi na 29. vrhovni zbor. Proces je usklajeval vikar vrhovnega predstojnika Stefano Martoglio.

Vrhovni predstojnik je nato omenil nekatere izmed mnogih tem, s katerimi so se on in drugi člani vrhovnega sveta soočili pri vodenju in upravljanju Družbe. Posebej je spregovoril o sektorju za formacijo, ki izvaja posodobitev Ratio Fundamentalis, kakor tudi o pripravah sektorja za misijone na 154. salezijansko misijonsko odpravo.

Na koncu svojega sporočila se je vrhovni predstojnik zahvalil salezijancu Saimiju Ezhanikattuju za dolgoletno delo, ki ga je opravljal kot tajnik vikarja vrhovnega predstojnika ter pozdravil salezijanca Patricka Anthonyraja, ki prevzema to vlogo.

ANS

Morda vas zanima tudi