V korak z mladimi.

Srečanje katoliške mladine na Otoku

Po štiriletnem premoru zaradi covid-19 se je veliko bienalno srečanje mladih katoličanov, ki ga organizira Zveza katoliške mladine (CYMFed), končno znova zgodilo, in to v velikem slogu, ki je potekalo v soboto, 4. marca 2023, v Wembleyjevi »Ovo Areni« v severnem Londonu. Udeležilo se ga je približno 8.000 mladih iz katoliških skupnosti Anglije in Walesa ter veliko mladih, ki so prišli tudi iz Škotske, Irske in drugih držav, med njimi okoli 300 iz salezijanskih šol in župnij.

Dan je bil osredotočen na temo »Vstani«, ki jo ponazarja mlada Devica Marija. Tema je bila na ta način povezana z geslom, ki ga je papež Frančišek izbral za svetovni dan mladih na Portugalskem: »Marija je vstala in hitro odšla« (Lk 1,39).

Letošnje srečanje je ponudilo več odmevnih dejavnosti, začenši z molitvijo in petjem glasbene skupine One Hope Project, ki ji je sledila procesija kipa Naše gospe iz Walsinghama. Mladi so nato prisluhnili evangeliju, ki ga je prebral salezijanski diakon Steven Lloyd. Nekateri učenci katoliških šol so nato gledališko uprizorili dogodek Marijinega oznanjenja. Mladi so prisluhnili pozdravnemu sporočilu papeža Frančiška, ki je udeležence »Plamena 2023« povabil, naj odgovorijo na Gospodov klic, naj mu sledijo in si upajo biti drugačni.

Na dogodku so se izmenjevali trenutki molitve, govori znanih in pomembnih osebnosti ter glasbeni nastopi znanih nacionalnih umetnikov, kot je prej omenjeni One Hope Project, pa tudi Adeniké, Guvna B, Faith Child, Candice & Ibe. Med govori je nadškof Pertha v Avstraliji, salezijanec msgr. Timothy Costelloe, pozval mlade k razmišljanju: »Ko pridete domov s Plamena, se vprašajte: ‘Kaj naj zdaj storim?’«. Kardinal Luis Antonio Tagle, podtajnik Oddelka za prvo evangelizacijo in nove Cerkve Dikasterija za evangelizacijo, je spregovoril o nekaterih ‘angelih’, ki so navdihnili njegovo pot, med njimi njegovi stari starši. Odvetnik Robert Billot je spregovoril o pomembnem primeru proti multinacionalki, ki ga je dobil v boju proti degradaciji okolja v ZDA. Operaterka Katoliške agencije za čezmorski razvoj (CAFOD) je pripovedovala o svojem delu v Amazoniji za zaščito lokalnega prebivalstva in okolja.

Vsi govorniki so s svojimi besedami in pričevanji ponudili ideje za življenje v veri in udeležence izzvali, da kot katoličani odkrijejo, »kakšen klic Bog danes naslavlja nanje, da gradijo boljšo in pravičnejšo človeško družbo«.

Don Boskovi salezijanci britanske inšpektorije so skupaj z drugimi redovi in organizacijami odigrali pomembno vlogo pri organizaciji dogodka. Na koncu srečanja, preden je diakon Lloyd izpostavil Najsvetejši zakrament, je predstavnik vsake škofije in družbe na odru spremljal skupino prisotnih škofov, ki jih je vodil primas Anglije in Walesa, kardinal Vincent Nichols. Sledil je čas poglobljenega premišljevanja in molitve pred Najsvetejšim, ki se je zaključil z zadnjimi pesmimi mladostnega veselja in upanja.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi