V korak z mladimi.

Srečanje Sveta dikasterija za salezijanske misijone

Od 27. do 30. januarja 2023 je potekalo posvetovalno srečanje sveta dikasterija za misijone, na katerem so sodelovali vrhovni svetovalec za misijone Alfred Maravilla, ekipa sektorja za misijone in pokrajinski koordinatorji za misijonsko animacijo.

Srečanje je potekalo v bratskih trenutkih formacije, izmenjave izkušenj in pogleda v prihodnost. Václav Klement, vrhovni svetovalec za misijone med leti 2008 in 2014 ter nedavno imenovani predstojnik vizitatorije Južna Afrika, je predstavil zgodovino posvetovanj sveta dikasterija, njegov nastanek, razvoj in sadove, ki so jih ta srečanja prinesla v preteklih letih.

Alfred Maravilla je poudaril nekaj pomembnih elementov za razumevanje vloge in identitete sveta za salezijansko misijonsko animacijo. Poudarek ni toliko na »delanju«, na količini dejavnosti, ki jih je treba izvesti, temveč na ponovnem razmisleku o tem, kako biti misijonar danes, na oživljanju misijonarskega duha vsakega salezijanca.

Vsak od udeležencev je predstavil stanje misijonske animacije v svoji pokrajini: Sunny Palamthattel za južno Azijo, Arun Charles za vzhodno Azijo in Oceanijo, Štefan Kormančik za srednjo in severno Evropo, Sergio Ramos za južno Ameriko, Hernán Carmona za pokrajino Interamerika in Privat Fouda za Afriko-Madagaskar. Iz Portugalske se je svetu priključil novi predstavnik za sredozemsko pokrajino, Silvio Faria.

Med drugim so izpostavili pomen mreženja in sodelovanja z drugimi sektorji in laiki. Del srečanja je bil namenjen izmenjavi tekočih projektov in zamisli ob 150. obletnici prve salezijanske misijonske odprave, ki se je bomo spomnili leta 2025.

Izkušnja srečanja v don Boskovih krajih, ki jih je na poglobljen način predstavil salezijanec Mike Pace na predvečer praznika Očeta, učitelja in prijatelja mladih, je članom sveta dala novih moči, da bodo s prepričanjem nadaljevali pot misijonske animacije po vsem svetu.

ANS

Morda vas zanima tudi