V korak z mladimi.

Stoletnica salezijanske navzočnosti na Slovaškem

Salezijanci obhajajo »leto hvaležnosti«

V letošnjem letu don Boskovi salezijanci praznujejo stoletnico prihoda in začetka navzočnosti na Slovaškem. Salezijanska skupnost je leto 2024 razglasila za »leto hvaležnosti«, v katerem želi z vrsto dogodkov praznovati in obeležiti stoletnico navzočnosti. Začetni datum je bil 8. januar, dan smrti in bogoslužnega spomina blaženega slovaškega salezijanca Titusa Zemana.

»Leto hvaležnosti« so začeli z evharističnim slavjem v cerkvi Device Marije sedem žalosti v Vajnoryju, Zemanovem rojstnem kraju, ki ga je neposredno prenašala nacionalna katoliška televizija TV LUX. Slavje je vodil slovaški salezijanski inšpektor Peter Timko, somaševali so številni salezijanski duhovniki, med njimi tudi Pierluigi Cameroni, vrhovni postulator za zadeve svetnikov salezijanske družine, ki je podal nekaj misli v homiliji.

»Poznam več pričevanj o zvestobi salezijancev v času komunističnega režima v vaši državi. Ta spomin na junaško ljubezen do Kristusa je seme upanja, da se don Boskove preroške sanje lahko nadaljujejo in vedno bolj vključujejo mlade same in celotno salezijansko družino v to novo pustolovščino milosti in salezijanske karizme,« je med drugim dejal Cameroni.

Salezijanci želijo, da bi celoletno praznovanje poglobili in oživilo don Boskovo karizmo na Slovaškem. Predstavljajo največjo moško redovno družbo v državi in ​​po zgledu svojega ustanovitelja don Boska dajejo prednost delu z otroki in mladimi. Pomagajo tudi socialno najbolj ogroženim in so dejavni pri pomoči ukrajinskim beguncem. »V teh težkih časih se še bolj zavedamo potrebe po odgovornem izobraževanju za usposabljanje mladih. Želimo jim biti blizu, ponuditi zanimiv program, a tudi odgovore na vprašanja, ki jih skrbijo,« je dejal inšpektor Timko.

Na Slovaškem je 23 salezijanskih središč. Salezijanci delujejo tudi v romskih skupnostih »Lunik IX« v Košicah in v okrožju Poštárka v Bardejovu. Delujejo v misijonih v Azerbajdžanu in Republiki Jakutiji, v sibirski Rusiji. V svojih centrih ponujajo predvsem vzgojna srečanja (vrstniška srečanja), interesne skupine, šport, tabore, izlete ter duhovne, družabne in kulturne dogodke. So ustanovitelji treh šolskih struktur. Pred kratkim so odprli centre duhovne in psihološke pomoči v štirih navzočnostih v Bratislavi in ​​Košicah, ki najranljivejše mlade spremljajo v najtežjih obdobjih njihovega življenja. Don Boskovi sinovi vzgajajo v duhu krščanskih vrednot, vendar so vrata njihovih centrov odprta vsem. Vse dejavnosti potekajo predvsem s pomočjo stotine prostovoljcev.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi