V korak z mladimi.

V Indiji vrhunec salezijanskih poklicev

Vrhovni predstojnik pozval salezijance, naj bodo v današnjem času jasni in pozitivno naravnani

Vrhovni predstojnik se od 25. do 28. februarja 2023 v kratkem času že tretjič mudi v Indiji, tokrat v salezijanski inšpektoriji Hyderabad. 26. februarja popoldne, drugi dan svojega animacijskega obiska, se je v šoli »Don Bosko« Gunadali v Vijayawadi srečal s salezijanci in člani salezijanske družine. Ángel Fernández Artime je vsem namenil besede navdiha, spodbude in vizije za prihodnost.

Deseti don Boskov naslednik se je spomnil svojega prejšnjega obiska inšpektorije novembra 2016 in dejal, da zdaj srečuje rastočo inšpektorijo. Spomnil je, da je bilo pred šestimi leti v inšpektoriji veliko skupnosti z le dvema bratoma, kar je bil pristop, razširjen v več inšpektorijah južnoazijske salezijanske pokrajine. Ko je govoril iz svojega globalnega pogleda na salezijansko družbo, je opozoril, da takšna rešitev ogroža kakovost duhovnega življenja in pastoralne dejavnosti redovnikov ter pohvalil prizadevanja inšpektorije, da bi skupnosti postale številčno usklajene. »Potrebujemo trdno rast, da bi okrepili naše skupnosti. Inšpektorija je še vedno mlada in z dobrimi obeti.«

Á. F. Artime je ponovno pokazal priznanje za raznolikost poslanstev in apostolatov, ki se izvajajo v službi vseh vrst ljudi znotraj te indijske inšpektorije. »Zadovoljen sem s poslanstvom, ki ga opravlja inšpektorija,« je vzkliknil.

Predstavil je nekaj statističnih podatkov in dodal, da ne smemo izgubiti upanja, ko se število poklicev zmanjšuje. Indija je danes država z največjim številom salezijancev, saj je južnoazijska pokrajina letos dosegla približno 3.000 don Boskovih sinov. Toda hkrati podatki kažejo, da je to število trenutno največje možno in da je v prihodnosti pričakovati upad.

Vrhovni predstojnik je pozval, da to ne pomeni obupa in pesimizma, ampak naj salezijanci poglobijo miselno jasnost, da bi razumeli, kaj se danes dogaja in naj bodo ustvarjalni v pristopu k poslanstvu: morda tradicionalno prizadevanje ne bo več tako dobro ustrezalo pričakovanjem mladih in bo treba najti nov model, ki bo mlade navdušil za izbiro salezijanskega načina življenja.

Ponovno je poudaril osrednjo vlogo formacije: »Eno je imeti naziv ‘salezijanec’, drugo pa je oblikovati pristne salezijance«.

Ob sklicevanju na dogajanje v zadnjih dneh je izpostavil dve prednosti salezijancev v Indiji: ime »don Bosko«, ki odpira vsa vrata in široko razširjeno poznavanje salezijanskega poslanstva med mladimi.

Na koncu je vse navzoče spodbudil k nadaljnjemu preglednemu in usklajenemu delu ter spomnil: »Najrevnejšim mladim moramo zagotoviti tisto, kar je najbolj bistveno.«

ANS

Morda vas zanima tudi