V korak z mladimi.

V Slovenijo prihaja Oscar Kimangou

Iz Konga, ki je sprejel toliko misijonarjev in jih zdaj vrača, prihaja mladi salezijanec Oscar Kimangou. 28-letnik iz salezijanske vizitatorije Afrika Kongo bo v nedeljo, 25. septembra, na praznovanju 153. salezijanske misijonske odprave prejel misijonski križ, nato pa prišel v svojo novo domovino, Slovenijo.

Kaj te je spodbudilo, da si vrhovnemu predstojniku napisal pismo o pripravljenosti za misijone?

Že kot aspirant sem spoznal, da je naša Družba po karizmi misijonarska. Želja, da bi postal misijonar, izvira iz tistega časa, ko sem spoznal misijonarja iz Kameruna, ki je prišel maševat v mojo domačo župnijo, preden je odšel na misijon. Tako sem že v prednoviciatu izrazil svojo željo za misijone.

Kako so tvojo izbiro za misijone sprejeli tvoji bližnji?

Za moje starše je milost, da sem bili sprejet kot misijonar, in če je Božja volja, potem se vsi strinjamo, da nadaljujem s tem misijonskim poslanstvom. Vsa družina me podpira, da grem v misijone v Božjo slavo in odrešenje človeštva. Sobratje so mi izkazali podporo in bližino, prijatelji pa so obljubili, da bodo molili zame.

Salezijanski brat in kmalu sveti Artemij Zatti je imel velikega misijonskega duha pri svojem apostolatu. Zanj je bila to bolnišnica. Ali tudi ti čutiš strast v tem poslanstvu?

Da, zelo sem zagret in dejansko je Zatti eden od salezijancev, ki me je navdihnil s svojim načinom delovanja, s popolnim darovanjem svojega življenja za druge. Zame je eden od tistih salezijancev, ki so resnično uresničevali načelo: vse iz ljubezni in nič na silo.

Si vesel dežele, kamor odhajaš? Imaš kakšne strahove ali dvome glede novega kraja, kulture in ljudi?

Zapuščanje območja udobja, navad in okolja vedno prinaša tesnobo in strahove. Učenje slovenščine bo očitno moj prvi izziv, vendar se bom potrudil, da ga osvojim. Poleg tega vem, da me bodo bratje salezijanci sprejeli. Prepričan sem, da ko si z brati, ki te podpirajo, nikoli nisi sam.

Imaš v mislih kakšen zgled velikega misijonarja, čigar načinu življenja želiš slediti?

Moj temeljni zgled je preprosto Jezus.

Kakšno sporočilo bi dal mladim o misijonskem poklicu?

Misijonski poklic je poklic v poklicanosti. Mlade najprej prosim, naj ostanejo odprti za Božji klic v svojem življenju, saj nam današnji svet ponuja veliko možnosti, a pravo srečo in življenje najdemo v Bogu. Zato se pustite voditi Božji volji.

Poleg tega so za poklicanost potrebni nekateri vidiki: preprostost, odprtost, ponižnost, velikodušnost in predvsem potrpežljivost.

ANS

Morda vas zanima tudi