V korak z mladimi.

Zastopanje don Boska pri Združenih narodih

Indijski salezijanec Pallithanam je predstavnik salezijanske družbe v OZN

Salezijanec Thomas Pallithanam, ki prihaja iz indijske salezijanske inšpektorije Hyderabad, je drugi predstavnik salezijanske družbe pri Organizaciji združenih narodov; natančneje pri ekonomskem in socialnem svetu OZN (ECOSOC). To vlogo je sprejel leta 2017, ko je nasledil salezijanca Thomasa Brennana, ki je salezijance pri OZN zastopal od samega začetka, leta 2003. Preko urada »Salesian Missions« – salezijanske misijonske prokure v New Rochellu v ZDA – imajo tako salezijanci poseben svetovalni status pri ECOSOC, preko katerega lahko opravljajo poslanstvo v korist najbolj ubogih med ubogimi.

Kaj ti daje zadovoljstvo pri delu v organih OZN v New Yorku?

Odgovornost in privilegij predstavljati naše dobre prakse na tako pomembnem mednarodnem forumu. Naša navzočnost, ki se razteza v 135 držav sveta, nam nalaga breme in privilegij, da učinkovito posredujemo glas »revnih in zapuščenih«, še posebej mladih. V zadnji treh letih sem mogel dobro predstaviti delo, ki ga salezijanska družba opravlja po vsem svetu. Zadovoljen sem tudi, da je zastopništvo salezijanske družbe pri OZN zdaj bolj poznano in koordinirano. Salezijanci in člani salezijanske družine so od 2017 vedno bolj vpeti v naše poslanstvo pri OZN.

Kaj si se naučil v teh letih dejavnosti tako pomembnega poslanstva?

Ko poslušam razprave v OZN in sodelujem pri diskusijah ter dogodkih a latere, ki poudarjajo dobre prakse mnogih organizacij, spoznavam, da kot Družba delamo veliko več. Obseg našega dela in zavzetosti presega vse podobne dobre prakse, ki so predstavljene tukaj. Zato se ne bojmo bolj izpostaviti poslanstva, ki ga opravljamo za mlade in najbolj potrebne.

Zavedam se, da čeprav smo odlični v ponudbi storitev, se še ne zavzemamo dovolj v zagovorniških akcijah (advocacy) v prid tistim, ki jih spremljamo. Čeprav je naša ponudba pomembna in nam prinaša moralno avtoriteto, da lahko pregovorimo v imenu revnih mladih, se moramo zavedati, da je tudi prizadevanje za politike, ki bodo v korist mladih, odgovornost, ki se je ne smemo izogibati. To je področje, kjer moramo resno izpopolniti svoje znanje. Prav tako se zavedam, da so naši mladi večinoma upravičeni do naše zaveze, vendar jih verjetno ne izzovemo dovolj, da bi postali nosilci sprememb. To pravim zato, ker okolje OZN mrgoli v vrvežu mladih, ki bistveno spreminjajo življenje ljudi, za katere se zavzemajo. V svojih procesih odločanja OZN zelo ceni sodelovanje mladih.

Kako lahko katerikoli salezijanec na svetu »izkoristi« salezijansko navzočnost v OZN?

Mogoče bi bilo potrebno vprašanje obrniti: kaj lahko katerikoli salezijanec na svetu doprinese salezijanski pisarni v OZN? Zame je to velik izziv. Kolikor bolj bodo salezijanci in člani salezijanske družine postali učinkoviti zagovorniki in pospeševalci sprememb v deželah, kjer živijo in delajo, toliko bolj bo naša navzočnost v OZN postajala pomenljivejša in učinkovitejša. Drugače vse ostaja na ravni debat in razmišljanj na visoki ravni, a brez pomenljivega vpliva na ljudi.

Kaj je torej naloga salezijanske pisarne pri OZN:

  • Posreduje razne politike, ki jih pripravlja OZN in jih lahko salezijanci uporabijo za spodbujanje vlad v njihovih deželah, da te politike izpeljejo v korist potrebnim.
  • Predstavlja poslanstvo, ki ga salezijanci opravljajo, na različnih dogodkih ob robu zasedanj komisij OZN.
  • Salezijancem pomaga učiti se zagovorniškega poslanstva v njihovih deželah v korist mladih in potrebnih.
  • Salezijance lahko povezuje v stikih z glavnimi mrežami civilne družbe, ki so dejavne v ustvarjanju politik sprememb v svojih državah.
  • Salezijancem in mladim olajšuje sodelovanje na konferencah Združenih narodov.
  • V salezijanski družbi skrbi za kulturo zagovorništva (advocacy).
  • Vendar ne more spodbujati nikakršnega zbiranja sredstev v podporo salezijanskim pobudam: pisarna se ne more osredotočati na tako poslanstvo.

Ob koncu lahko rečem, da čutim veliko veselje in zadovoljstvo ob podpori vrhovnega sveta salezijanske družbe, zlasti preko vrhovnega delegata za mladinsko pastoralo in misijone ter vrhovnega ekonoma.

Vir: AustraLasia, povzeto ANS

Morda vas zanima tudi