V korak z mladimi.

Ángel Fernández Artime bo vrhovni predstojnik še eno leto

11. julija 2023 sta se srečala papež Frančišek in vrhovni predstojnik

Po papeževem imenovanju v kardinalski zbor se je oglasil vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime, ki je salezijancem in salezijanski družini poslal pismo, v katerem razjasnjuje nekatera vprašanja, ki so se porajala salezijancem in salezijanski družini, kako bo v prihodnje z vodenjem salezijanske družbe in animiranjem salezijanske družine po presenetljivem imenovanju tudi zanj.

Papež Frančišek je takoj po imenovanju novih kardinalov, v nedeljo 9. julija 2023, vrhovnega predstojnika prosil za nujno srečanje, da bi določila potreben čas za opravljanje predstojniške službe v salezijanski družbi. Papež Frančišek je vrhovnega predstojnika sprejel v zasebno avdienco 11. julija 2023 v Vatikanu.

»Papež je v dobro salezijanske družbe uvidel, da lahko po konzistoriju 30. septembra 2023 nadaljujem službo vrhovnega predstojnika do 31. julija 2024, to je do zaključka poletnega plenarnega zasedanja vrhovnega sveta salezijanske družbe«, v pismu sporoča don Ángel.

»Po tem datumu bom kot vrhovni predstojnik podal odstop, ker me sveti oče kliče v novo službo, ki mi jo bo zaupal.« Nadalje pojasnjuje: »Vikar Stefano Martoglio bo prevzel vodenje Družbe do sklica 29. vrhovnega zbora salezijanske družbe«, ki ga vrhovni predstojnik napoveduje za februar 2025, torej eno leto prej, kot bi redno potekal.

Kakšna bo njegova nova služba v Cerkvi, mu papež Frančišek ni razodel.

Na koncu pisma vrhovni predstojnik zaključuje s prošnjo salezijancem in salezijanski družini, »naj še naprej krepimo molitev« za papeža Frančiška in za vse, »kar bomo letos doživeli kot Družba in kot salezijanska družina«.

Še posebej pa dodaja: »Prosim vas tudi za molitev zame glede na novo službo v Cerkvi, ki jo kot don Boskov sin sprejemam v pokorščini, ne da bi jo iskal ali želel.«

Morda vas zanima tudi