V korak z mladimi.

Konkreten odgovor v korist otrok z ulice v Lagosu

Pojav otrok z ulice v Nigeriji je nekaj, o čemer se vedno premalo govori. Gre za zelo obsežen pojav, ki samo v Lagosu, najbolj naseljenem mestu s svojimi 24 milijoni prebivalcev, prizadene okoli 100.000 mladoletnikov. Da bi odgovorili na potrebe teh otrok, salezijanci upravljajo Center za varstvo otrok »Bosco Home« v Lagosu.

Položaj, s katerim se soočajo, ni preprost. Najprej je treba razlikovati med otroki z ulice, torej tistimi, ki živijo na ulicah Lagosa, in mladoletniki, ki so čez dan prisiljeni beračiti ali krasti, vendar imajo vseeno dom, kamor se vsak večer vračajo. Ta dva pojava skupaj ustvarjata zelo veliko število mladoletnikov, ki so prisiljeni v negotovost, krajo, prestopništvo ali žeparstvo. Kar dodatno poglablja žalostno resničnost, je skrajna revščina, zanemarjanje, zloraba in nasilje v družini.

Center za varstvo otrok »Bosco Home«, ki ga upravljajo salezijanci inšpektorije Nigerija Niger, se nahaja na območju Onipetesi v mestu Lagos in je svetilnik upanja za mlade, ki se soočajo s situacijami negotovosti in obupa.

Center se na potrebe otrok odziva s posebnim rehabilitacijskim programom, ki vključuje nastanitev, prehrano, izobraževanje, zdravstveno oskrbo, oblačila, svetovanje in psihoterapijo, pridobivanje strokovnih znanj, stik z družino in reintegracijo.

Trenutno lahko center sprejme le dvajset otrok, vendar se pripravlja na začetek novega projekta, ki bo omogočil sprejem osemdesetih ranljivih otrok. Salezijanci načrtujejo tudi Center za poklicno usposabljanje, ki bo številnim otrokom in mladim omogočil pridobitev veščin, potrebnih za samooskrbo.

ANS

Morda vas zanima tudi