V korak z mladimi.

»Kot kvas v današnji človeški družini«

Vrhovni predstojnik je predstavil Vezilo 2023

V torek, 27. decembra 2022, je vrhovni predstojnik don Boskovih salezijancev Ángel Fernández Artime v vrhovni hiši hčera Marije Pomočnice predstavil Vezilo 2023: »Kot kvas v današnji človeški družini. Laiška razsežnost don Boskove družine«.

Na dogodku so bili prisotni vrhovna mati Inštituta FMA s. Chiara Cazzuola s svojim svetom, zaslužna mati s. Yvonne Reungoat, vrhovni svetovalec za družbeno komuniciranje Gildasio Mendes, vrhovni ekonom salezijanske družbe Jean Paul Muller, novinke FMA mednarodnega noviciata Marija Pomočnica iz Castel Gandolfa, številne FMA, don Boskovi salezijanci in predstavniki salezijanske družine.

Dogodek se je pričel s pesmijo Mariji, ki so jo zapele novinke, nato pa je s. Leslye Sándigo FMA, vrhovna svetovalka za salezijansko družino, predstavila video Vezilo 2023. Predstavitvi videoposnetka je sledil pogovor z vrhovnim predstojnikom, ki sta ga povezovali s. Maria Ausilia De Siena, FMA, vrhovna svetovalka za komunikacijo in salezijanka sotrudnica Marta Rossi. Zastavili sta več vprašanj: razlogi za izbiro teme laiške razsežnosti; pomen kvasa, elementa, ki »spada v DNK vseh kristjanov«, z »barvo«, ki je lastna salezijanski karizmi; kako mladim ponuditi življenjski slog, ki raste v tišini kot kvas; kako biti kot salezijanska družina kvas za te mlade, ki živijo v težavah, ki jih pandemija še povečuje.

Ángel Fernández Artime je v sproščenem pogovoru pojasnil razloge za izbiro te teme in predvsem poudaril dopolnjevanje med člani salezijanske družine glede poslanstva za mlade. Vso salezijansko družino je povabil, naj ne obupuje nad poslanstvom. Ne verjame, da so mladi zaprti za predloge. Seveda ne moremo spremeniti sveta s čarobno palico, ampak naj predvsem sejemo majhna semena, vse drugo pa bo naredil Sveti Duh. »Sejanje majhnih semen«, je poudaril vrhovni predstojnik, pomeni »stalno navzočnost z mladimi, pozorno poslušanje in besedo, ki jim jo z naklonjenostjo zašepetamo na uho«.

V odgovoru na druga vprašanja – o skupnosti, salezijanski identiteti in politiki – je Ángel Fernández Artime izpostavil izzive pristnega krščanskega pričevanja, potrebo po skupni hoji in pogumnem vključevanju v svet, za kar so člani salezijanske družine poklicani podpirati mlade, da bi se naučili »biti pošteni javni delavci« in »sodelovati v političnem življenju« z namenom preoblikovanja družbe in sveta. Posebna pozornost je namenjena mladostnikom, ki jih je vrhovni predstojnik označil za »poseben del družbe« in si zasluži veliko pozornosti.

»Biti kvas z navzočnostjo in osebnim srečanjem z mladimi, z majhnimi vsakodnevnimi gestami, narejenimi z ljubeznijo,« so nekateri od načinov, ki jih je predlagal Ángel Fernández Artime. Poudaril je veliko priložnost salezijanske družine, da je lahko vsak dan z velikim številom fantov in deklet ter njihovih družin, kar je vir zavzetosti za življenje in upanja v današnji težki eksistenčni stvarnosti. Vse je tudi pozval, naj bodo še naprej vsakodnevni kvas pri pripravi okusnega kruha v salezijanskem poslanstvu po svetu.

Ob koncu je besedo povzela vrhovna mati FMA, s. Chiara Cazzuola, ki se je zahvalila vrhovnemu predstojniku za »živo« predstavitev Vezila in za priložnost, da s to temo poglobimo laično razsežnost salezijanske družine, globoko don Boskovo intuicijo, ki v vsakem posamezniku oživlja zavest, da je sposoben biti družina, si prizadevati za dobro in biti vsak dan rodoviten kot kvas.

ANS

Morda vas zanima tudi