V korak z mladimi.

Murska Sobota: Don Bosko prišel med svoje

Na romanju po naši domovini se je v sredo, 15. 5. 2013, don Bosko za 22 ur ustavil v Murski Soboti. Med dobrodošlico se je pred vhodom stolne cerkve zaslišala harmonika, flavta, kitara in pesem navdušene in pričakujoče množice.

Relikvije sv. Janeza Boska je z veliko hvaležnostjo in veseljem pričakoval in pozdravil murskosoboški ordinarij, dr. Peter Štumpf, saj je don Boskov duhovni sin – salezijanec. Svetnika so pozdravili še s. Simona Komar, predstojnica skupnosti sester hčera Marije Pomočnice v Murski Soboti, in Matija Bregar, predstavnik mladih.

Don Bosko je ta večer prišel domov – med svoje, saj so v tej župniji pred drugo svetovno vojno že delovali salezijanci, sedaj pa že 21 let njegovo karizmo nadaljujejo sestre HMP, pa tudi stolni župnik, g. Goran Kuhar in kaplan g. Goran Merica sta povezana z don Boskom, saj izhajata iz animatorskih vrst.

Ob začetku slovesne svete maše je dobrodošlico don Bosku izrekel še g. župnik ter pozdravil g. škofa Petra Štumpfa, g. Janeza Potočnika, predstojnika salezijanske družine, s. Damjano Tramte, predstojnico sester hčera Marije Pomočnice, duhovnike somaševalce, diakona in vse, ki so tudi iz drugih župnij prišli počastit relikvije svetega Janeza Boska, ter popolnoma napolnili stolno cerkev. Med njimi so bili letošnji birmanci, družine nekdanjih gojencev Vrtca Lavra ter člani Združenja Marije Pomočnice, ki so ob don Bosku začeli devetdnevnico pred praznikom Marije Pomočnice.

Predstavniki teh skupin so se Bogu zahvalili za sv. Janeza Boska in s cvetjem okrasili njegovo urno. Ob urni so ves čas stali svečarji iz župnije Murska Sobota, ki so se za častno stražo menjavali vsako uro. Stolni mešani pevski zbor, ki ga vodi maestro Marjan Potočnik, pa je obogatil slovesnost s pesmijo na čast Bogu, Mariji in sv. Janezu Bosku.

Med sveto mašo je g. škof med drugim predstavil don Boska kot velikega vzgojitelja mladih: vzgajal jih je za dobre kristjane in poštene državljane. Biti dober kristjan in dober človek sta med seboj tesno povezana vidika vsakega mladega, vsakega izmed nas. V tem je povabilo, da bi svoje življenje preželi s Kristusom in poglobili vero, zaupanje v Božjo previdnost.

Po globoko doživeti sveti maši je sledilo celonočno bedenje, ki so ga vodile različne skupine murskosoboške škofije in župnije: mlade družine in nekdanji gojenci Vrtca Lavra, škofijski duhovniki, Združenje Marije Pomočnice, zakonske in biblične skupine, Prenova v Duhu, fatimska skupina, kateheti, župnijska Karitas, ŽPS, ključarji, sestre hmp, rože živega rožnega venca, pevci, otroci …

Ob svetniku je skoraj ves čas vztrajal tudi g. škof.

s. Simona K.
Foto: Marko Suhoveršnik in Matija Bregar

Naslednja postaja na poti romanja: Veržej.

Morda vas zanima tudi