V korak z mladimi.

Praznovanje sester FMA z vrhovno materjo

V slovensko-hrvaški inšpektoriji »Marija Pomočnica« so v nedeljo, 19. februarja 2023, obhajali 60-letnico redovniških zaobljub. Gre za prve sestre, ki so Bogu posvetile svoje življenje po drugi svetovni vojni.

Leta 1936 so Hčere Marije Pomočnice (FMA) prišle na ozemlje, ki se je takrat imenovalo Kraljevina Jugoslavija. V Ljubljani in kasneje v Splitu so se prve skupnosti odprle v kratkem času. Po letu 1945 je vlada zaprla skupnosti in sestre so se razkropile. Kazalo je, da Družba ne bo preživela težkih let komunizma. Zahvaljujoč neumorni zavzetosti predstojnice s. Alojzije Domanjko so sestre ostale enotne. Leta 1958 je bila ustanovljena skupnost na Reki, kasneje noviciat v bližnjem Lovranu. 24. januarja 1963 in 5. avgusta istega leta so prve novinke naredile zaobljube po konstitucijah Družbe hčera Marije Pomočnice.

Veselje ob tem, da Družba ne bo izumrla na naših tleh in da Bog pošilja nove poklice, je bilo v tistem trenutku neizrekljivo. V spomin na ta dogodek so v inšpektoriji obhajali zahvalno sveto mašo v salezijanski župniji Marije Pomočnice na Reki ob somaševanju hrvaškega in slovenskega inšpektorja ter ob sodelovanje mladih, veroučencev, njihovih družin, sester FMA, članov salezijanske družine in župljanov.

Slovesnosti se je udeležila tudi vrhovna mati s. Chiara Cazzuola. Pri maši in na srečanju sester FMA je izrazila čestitke trem slavljenkam, ki so obhajale 60. obletnico zaobljub. Prav tako je čestitala slavljenki s 50 let zaobljub in trem slavljenkam, ki so slavile 25. obletnico zaobljub. V svojem nagovoru je poudarila upanje, ki se je rodilo v tem posebnem času zgodovine z zaobljubami prvih sester in ki se tudi danes ponovno rojeva tako z novimi poklici kot tudi z odgovorom vsake sestre FMA na Božji klic.

Vir: www.fma.si; foto: KURTI in arhiv FMA

Morda vas zanima tudi