V korak z mladimi.

»Preljubi oče don Bosko, tvoja družina je danes tukaj ob tebi«

Zaključek Dnevov duhovnosti salezijanske družine 2023

V nedeljo, 15. januarja 2023, so se končali Dnevi duhovnosti salezijanske družine 2023. Sveta maša, ki jo je v baziliki Marije Pomočnice vodil vrhovni predstojnik in oče ter središče edinosti salezijanske družine Ángel Fernández Artime, je predstavljala duhovni in skupnostni vrh srečanja, medtem ko je zaključno zasedanje, ki je sledilo, omogočilo povezati niti dogodka in to veliko gibanje ljudi, posvečeno odrešenju mladih, usmeriti v novo leto, ki naj bi ga živeli v duhu poslanstva in služenja veliki človeški družini.

Med evharistijo je vrhovni predstojnik poudaril vrednost praznovanja, pri katerem je vsa salezijanska družina zastopana na kraju, kjer se je vse začelo, in vzkliknil: »Preljubi oče don Bosko, tvoja družina je danes tukaj ob tebi.«

Deseti don Boskov naslednik se je dotaknil evangeljskega povabila, naj bomo luč za bližnjega, kar je »lahka fraza, čeprav je težko izkusiti temo«. Zato je pozval k odprtosti do bližnjega in sposobnosti prenašanja človeškosti in pozitivnosti v zavesti, kot je učil don Bosko, da je v vsakem človeku seme dobrega, ki naj obrodi sadove.

Ob pogledu na veliko človeško družino, ki jo sestavlja toliko ljudi, ki si prizadevajo delati dobro, je Á. F. Artime dodal: »Verjamemo v krščanski humanizem, podedovali smo salezijanski optimizem, zato verjamemo, da smo lahko preprost in ponižen kvas za toliko ljudi. In to je evangelij, to je gradnja kraljestva.«

Na koncu je spomnil, da je salezijanska družina, rojena z don Boskom, pravi dar Duha, ki jo podpira že več kot 163 let, in opomnil, naj se vedno zanašamo na Svetega Duha in sledimo njegovim navdihom ter svarimo pred poskusi promocije sebe ali svojih dejavnosti.

Po sveti maši, pri kateri so se ob koncu vsi udeleženci, odgovorni, koordinatorji in predstavniki različnih skupin salezijanske družine zbrali ob don Boskovih relikvijah, se je približno 300 udeležencev razdelilo v manjše skupine, da bi povzeli delo prejšnjih dni, nato pa so se še zadnjič zbrali v gledališki dvorani v Valdoccu na zaključku.

Delegat vrhovnega predstojnika za salezijansko družino, Joan Lluís Playà, je povzel: »Med temi dnevi smo doživeli toliko trenutkov, da smo povedali, kar nosimo v srcu, in izrazili najbolj zanimive vidike za našo skupino in celotno salezijansko družino, da bi živeli in pričevali tej družbeni razsežnosti salezijanske karizme.«

Soodgovornost, pastoralno povezovanje med redovniki in laiki, skupna formacija, prilagojena različnim identitetam, večje vzajemno poznavanje, odprava nekaterih domnev o nadrejenosti, biti »sol in kvas« v veliki človeški družini, sposobnost umazati si roke, prisotnost med mladimi, krepitev občutka pripadnosti, izhod salezijanske družine, vzgojna odgovornost laikov, skupno načrtovanje, skrb za odnose, povezovanje. To so ključne besede tajnikov različnih skupin, ki so povzeli številne ideje in z njimi začrtali celotno pot, ki naj bi jo živeli skupaj v tem letu.

Ob koncu srečanja so člane salezijanske družine povabili na dva velika dogodka:

– drugi salezijanski filmski festival »Don Bosko Global Youth Film Festival« (13.-14. oktober 2023)

– svetovni kongres Združenja Marije Pomočnice (29. avgust-1. september 2024, Fatima, Portugalska)

Med udeleženci na Dnevih duhovnosti salezijanske družine 2023 so bili tudi člani salezijanske družine in mladi iz Slovenije pod vodstvom delegata za salezijansko družino Vilmosa Svarca SDB: Andraž Krnc, Nik Gorišek, Ema Kregar ter s. Simona Komar FMA in s. Irena Novak FMA. Posebno so se izkazali na družabnem večeru, kjer so Slovenijo predstavili s Slomškovo pesmijo En hribček bom kupil, v delavnicah pa so mladi predstavili svojo izkušnjo sodelovanja s slovenskimi salezijanci in sestrami v različnih programih za mlade.

Morda vas zanima tudi