V korak z mladimi.

Razstava slovenskih in hrvaških jaslic v Centru DUO Veržej

V Rokodelskem centru DUO Veržej so na praznik Brezmadežne blagoslovili in odprli že 15. razstavo jaslic.

Letos je na ogled 18 jaslic rokodelcev iz celotne Slovenije, 11 jaslic otrok iz okoliških vrtcev in osnovnih šol ter 11 jaslic osrednjega razstavljavca, mojstra Perice Novosela s Hrvaške.

Perica Novosel jaslice izdeluje že od svojega sedmega leta, pred nekaj leti pa je svoje spretnosti predstavil in začel javno razstavljati v muzejih, kulturnih domovih in prostorih društev zagrebške županije in hrvaškega Zagorja. Aktiven je tudi kot predsednik Društva prijateljev hrvaških božičnih jaslic. Prav tako že tretje leto zapored svoje jaslice razstavlja na svetovni razstavi jaslic v Vatikanu.

»Po starem izročilu imajo jaslice svoje častno mesto v kotu za mizo pod križem. Jaslice so središče božičnega razpoloženja. Ob njih se družina vso božično dobo zbira, ob njih moli in poje. Malokdaj je v družini toliko odkrite prisrčnosti, kot na sveti večer ob jaslicah. Še posebej občutimo, kaj smo kot družina in kako bridko je, če niso zbrani vsi domači. Čustvo in razpoloženje vernega slovenskega človeka ob jaslicah se izraža tudi v čudovitih božičnih pesmih, ki so v različnih krajih različne.«

V kratkem programu odprtja, ki ga je pripravila in vodila Iris Balažič, vodja Rokodelskega centra DUO, so obiskovalci lahko prisluhnili nekaterim mislim o jaslicah ter božičnim pesmim, ki jih je interpretirala Manica Sušec.

Navzoče sta pozdravila direktor Zavoda Marianum Veržej Blaž Cuderman, ki je predstavil novo številko biltena DOM, in župan Občine Veržej Drago Legen, ki je vse navzoče povabil tudi na druge dogodke, ki potekajo v okviru Božične Prlekije.

Sledil je blagoslov razstave jaslic, ki ga je opravil salezijanski inšpektor Marko Košnik. V kratkem nagovoru je izpostavil, da nas božični čas prehiteva s svojim posvetnim okoljem, v katerem utripajo lučke, kjer diši po cimetu in kuhanem vinu, vendar pa nam vse to ne daje smisla. Jaslice so simbol pričakovanja, rojstva in novega življenja, ki lahko osmislijo naše površno življenje, da se ustavimo in poglobimo v medosebne odnose ter v odnos do Boga.

marianum.si

Morda vas zanima tudi