V korak z mladimi.

Salezijanski misijonski poziv vrhovnega predstojnika za leto 2024

Na današnji dan, pred 164 leti, je don Bosko s 17 mladimi ustanovil salezijansko družbo. Od tistega daljnega leta 1859 se salezijanska družba ni nehala širiti po vseh celinah. Letos so salezijanci odprli novo navzočnost v Nigru in Bocvani.

Zato danes v zavesti, da sta misijonski duh in zaveza bistvena elementa don Boskove karizme, kardinal Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik salezijancev, naslavlja letno misijonsko vabilo vsem salezijancem v vseh inšpektorijah sveta.

V pismu poudarja, da je don Bosko videl globoko povezavo med svojimi sanjami pri devetih letih in svojimi petimi misijonskimi sanjami, ko je obiskal sobrate v Barceloni v noči med 9. in 10. aprilom 1886.

»V svojih petih in zadnjih misijonskih sanjah je videl veliko množico fantov, ki so tekli proti njemu in kričali: ‘Čakali smo te. Tako dolgo smo te čakali. Zdaj si končno tukaj. Med nami si in ne boš več odšel!’ Pastirica, ki je vodila ogromno čredo jagnjet, mu je pomagala razumeti pomen tako, da ga je vprašala: ‘Se spomniš sanj pri devetih letih?’ Nato je na globusu potegnila črto od Valparaísa do Pekinga, da bi poudarila ogromno število mladih, ki pričakujejo salezijance. Dejansko so danes mladi na vseh celinah, ki jih je treba iz ‘volkov’ spremeniti v ‘jagnjeta’,« v pismu poudari kardinal Fernández Artime.

»Če bo Bog dal«, zapiše Artime, »bo 155. salezijanska misijonska odprava potekala v nedeljo, 29. septembra 2024, v baziliki Marije Pomočnice v Valdoccu, kot se to dogaja že od don Boskovih časov«.

In katere so navzočnosti, ki potrebujejo misijonarje? Med omenjenimi je ponovno Slovenija.

– Prostranstva afriške celine: Bocvana, Niger, Severna Afrika …

– Nove salezijanske navzočnosti v Grčiji in otoški državi Vanuatu v Tihem oceanu.

– Projekt Evropa: Albanija, Romunija, Nemčija, Slovenija …

– Azerbajdžan, Nepal, Mongolija, Južni Afrika in Jakutija (Ruska federacija).

– Salezijanske navzočnosti med avtohtonimi prebivalci ameriške celine.

ANS

Morda vas zanima tudi