V korak z mladimi.

Na Slovaškem vodenje salezijanskih misjonov prevzema laik

Od začetka julija 2023 je Jan Rešutík, laik, ki že vrsto let na različne načine sodeluje s salezijansko inšpektorijo Marije Pomočnice na Slovaškem, postal delegat za salezijanske misijone, ki jih salezijanska inšpektorija vodi v državah v razvoju. V zgodovini je imel to vlogo vedno salezijanec duhovnik ali salezijanec brat.

»Zahvaljujoč sinodalnemu procesu, ki trenutno poteka v Cerkvi, se o nalogi laiških sodelavcev bolj intenzivno razpravlja. Za nas salezijance je sodelovanje z laiki globoko zakoreninjeno v naši karizmi. Vsi salezijanski centri na Slovaškem delujejo tudi po zaslugi dolgoletnega sodelovanja med redovniki in laiki. Gre torej za naravno nadaljevanje prejšnje prakse in njeno poglobitev,« pojasnjuje Peter Timko, inšpektor slovaških salezijancev.

To izkušnjo in sodelovanje z laiki ima tudi več drugih salezijanskih inšpektorij po svetu, kjer so laiki že vrsto let na višjih vodstvenih položajih.

Jan Rešutík se bo na Slovaškem ukvarjal s strateškim upravljanjem misijonskega poslanstva, ob enem pa bo upravljal civilne zadeve nevladne organizacije »SAVIO«, namenjene razvojnemu sodelovanju.

»Biti misijonar za nas salezijance pomeni sprejemati vrednote narodov, deliti njihove skrbi in veselje ter tako oznanjati živega Kristusa. In to se dogaja skozi vse humanitarne in vzgojne dejavnosti, ki prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja mladih v državah v razvoju. Oseba, ki vodi to področje, mora obvladati jezike, imeti vodstvene sposobnosti in sposobnost dobrega komuniciranja z različnimi partnerji. Zato smo se odločili, da to delo zaupamo Jánu in zelo sem vesel, da je sprejel,« dodaja inšpektor Timko.

Od leta 2007 je Ján Rešutík v različnih obdobjih deloval na različnih in vodstvenih položajih v neprofitni organizaciji »SAVIO«, ki se ukvarja s podporo otrokom in mladim v državah v razvoju ali državah, ki jih je razdejala vojna. Leta 2021 je s celotno družino preživel štiri mesece v Keniji, kjer je kot izkušen prostovoljec pomagal izobraževati delavce v salezijanskem centru Bosco Boys  v Nairobiju.

»Neprofitnim organizacijam pogosto manjka menedžerska perspektiva, ki vzpostavi in ​​sproži učinkovito delovanje in je zelo pomembna za prispevek k vzdržnosti in dolgoročni kontinuiteti projektov. Zato bi rad v svoje delo vnesel tudi prejšnje izkušnje v tem okolju,« pravi gospod Rešutík, ki je po študiju filozofije na oddelku salezijanske papeške univerze v Nave pri Brescii izobrazbo razširil še na področju socialnega dela na Univerzi sv. Elizabete. Kot podatkovni analitik je bil zaposlen v multinacionalki, od leta 2018 pa svoje strokovno znanje razvija na področju upravljanja odnosov s strankami (CRM – Customer Relationship Management) in kot specialist za baze podatkov v neprofitnem sektorju.

Za vlogo delegata za misijonsko animacijo šteje tako njegovo poznavanje delovanja salezijanske družbe in slovaške salezijanske inšpektorije kot izkušnje v neprofitnem sektorju. Sam priznava, da lahko ta sprememba prinese različne nove situacije, saj je to novost za slovaško salezijansko okolje. »Prepričani smo, da lahko kombinacija prinese veliko koristi tako ljudem, ki jim nudimo pomoč, kot tudi ljudem, ki želijo preko nas pomagati drugim. Krepitev dobrih praks, ki temeljijo na načelih, pridobljenimi izven Cerkve v svetu, lahko v kombinaciji s salezijanskimi izkušnjami temu delu prinese še večjo kakovost in dodano vrednost,« sklene novi voditelj salezijanskih misijonov na Slovaškem, ki je v svojem služenju ob salezijancih že uporabil svoje strokovne izkušnje za uspešne zbiralne akcije, deloval pa je tudi kot svetovalec za druge neprofitne organizacije.

Slovaški salezijanci z misijonskimi projekti trenutno delujejo v osmih državah z devetimi projekti, ki pomagajo tisočim otrokom in mladim. »Delati z veliko različnimi ljudmi je res odličen rezultat,« na koncu poudarja delegat za salezijanske misijone g. Rešutík.

ANS

Morda vas zanima tudi