V korak z mladimi.

Sporočilo ob koncu 42. dnevov duhovnosti salezijanske družine

»Moji najdražji družini«

Tudi letos so Dnevi duhovnosti salezijanske družine, ki so potekali od 18. do 21. januarja v Valdoccu, predstavljali pomemben trenutek občestva in bratstva med različnimi skupinami velikega karizmatičnega drevesa, ki ga je zasadil don Bosko. Vrhovni predstojnik kard. Ángel Fernández Artime je ob koncu dejal, da se v teh dnevih kaže zrelost salezijanske družine.
Iz predlogov udeležencev je salezijanski vzgojitelj in pisatelj Bruno Ferrero oblikoval »Don Boskovo pismo«, ki naj se dotakne src vseh članov salezijanske družine.

Moji najdražji sinovi in ​​hčere,

Sanje, ki prebujajo sanje. To je dediščina, ki vam jo zapuščam: sanje. Sanje, ki so vodile moje življenje. Zdaj so to vaše sanje. Kar sem imel najdragocenejšega, dajem vam. Prišlo so od zgoraj in vse, kar je rojeno iz Boga, ne more umreti. Bile so moj klic in poslanstvo.

Če ste danes tu, je to zato, ker ste bili izbrani za poslanstvo. To je vaša poklicanost: poklicani ste, da nadaljujete, kar sem začel. Da uresničite vse Božje sanje, ki so tudi moje. Da jih uresničite skupaj, kot družina.

Zato vas prosim, pojdite. Pojdite znova. Brez predaha, nenehno pojdite. Kot Abraham, kot Jožef in Marija, kot Levi, Simon, Andrej in vsi drugi. Tako kot jaz. Pojdite, pravi Bog. Sam vam bom povedal, kam pojdite. Ne utrudite se. Nikoli se ne ustavite.

Velikokrat sem vam rekel: počivali bomo v nebesih. Naj bo to vaša usmeritev. Pojdite v nebesa in s seboj pripeljite čim več mladih, fantov in deklet.

Verjemite v najvišje in najlepše resnice. Zaupajte v Boga Stvarnika, v Svetega Duha, ki vse vodi k dobremu, v Kristusov objem, ki je navzoč v vsakem človeku in ga čaka na koncu njegovega bivanja. Verjemite, On vas pričakuje v družini.

Zaupaj Učiteljici, pustite se ji prijeti za roko, nikoli vas ne bo zapustila. Mati vedno ohranja prižgano ognjišče in vrata odprta.

Kjerkoli ste, gradite! Vedno na nogah. Če ste na tleh, vstanite! Svet vas potrebuje! Naša čreda je ogrožena, volkovi prežijo: njihovi čekani se imenujejo fizično nasilje, čustveno-spolno nasilje, ekonomsko nasilje, kibernetsko nasilje in strašna družbena izključenost.

Ljubite ljudi. Ljubite jih enega za drugim. Spoštujte poti vsakogar, naj bo ravna ali trpeča, kajti vsak človek je svet. Jokajte s tistimi, ki jokajo, a delajte, da ne bo več solz na tem svetu. »Ne jokaj,« je rekel Jezus vdovi iz Naina. Vračajte žive otroke materam tega sveta.

Naj bo vaš način ljubezni preobrazbena moč, ki vodi k sreči. Naj bo vaša ljubezen čista, sejte veselje in kamorkoli greste, bodite blagoslov. Ne zapravljajte svojega življenja. Okužite svet s svojim veseljem.

Rešite se brezbrižnosti. Uživajte v čudežu luči, žive vode in delitve kruha. Ne pozabite, da vera počlovečuje. Nenehno. Glejte, učite se in bodite potrpežljivi ter pustite, da Bog narekuje čase Previdnosti.

Ne puščajte prostora grenkim, temnim mislim. Ta svet je prvi čudež, ki ga je Bog naredil, in Bog je položil milost novih čudežev v vaše roke. V vsakdanjem življenju vedno pričakujte čudež.

Uskladite svoje srčne utripe s solzami mnogih obubožanih mladih ljudi. Z jezo tistih, ki so se srečali le s krivico in zlorabo. Vrata naj bodo vedno odprta. Bodite odgovorni do tega sveta in do življenja vsakega mladega človeka. Pomislite, da je vsaka krivica do ubogega človeka odprta rana v Božjem srcu.

Delajte za mir med ljudmi in ne poslušajte glasu tistih, ki širijo sovraštvo in delitve. Naj bo v vaših domovih mir in odpuščanje. Vsi skupaj gradite pravo družino, močno mesto, vključujoč prostor. Oratorij. Bodite oratorij.

Naj vsak mladenič in vsaka mlada ženska, ki ju srečate, zmoreta rasti v modrosti, starosti, milosti pred Bogom in ljudmi ter postati protagonista novega človeštva.

Vsak dan prosite Boga za dar poguma. Vedno se spomnite, da je Jezus namesto nas premagal strah. Z Marijinim orožjem, nežnostjo, boste osvojili svet. Kot vam je priporočil papež Frančišek: »Jezus nam je dal luč, ki sveti v temi: branite jo in varujte.« Ta edina luč je največje bogastvo, ki vam je zaupano v življenju.

In predvsem sanjajte! Ne bojte se sanjati. Sanjajte! Sanjajte o svetu, ki ga še niste videli, a bo zagotovo prišel. Delajte za upanje. Poskrbite za ustvarjanje. Upanje nas vodi k veri v obstoj stvarstva, ki sega do svoje dokončne izpolnitve, ko bo Bog vse v vsem.

Naše sanje so kot življenje: to je vse, kar imamo. Ne dovolite jim umreti.

Torej pojdimo, pojdimo in spremenimo svet. Skupaj.

Don Bosko

Morda vas zanima tudi